Reactie toevoegen

Veilig(er) internetten 2

Sinds mijn laatste blog over veilig(er) internetten is er weer veel bekend geworden over de (schijn)veiligheid op internet.

Als de NSA (en ongetwijfeld andere geheime diensten) hardware weten te kraken om massaal mee te kijken op pc's wordt het wel heel lastig communiceren met (wat ik zie als) normale privacy.

Ik heb er niet eens zo'n moeite mee als overheden na een rechterlijk bevel de mogelijkheid hebben om mee te kijken bij (potentiele) criminelen. Waar ik wel moeite mee heb is dat dat zo massaal lijkt te gebeuren, zonder persoonlijk rechterlijk bevel en dat de achterdeurtjes die in software en hardware worden gemaakt ook beschikbaar zijn voor andere geheime diensten en hackers.

We hebben allemaal wat te verbergen, zeker als je weet dat als wie dan ook informatie over je verspreidt je geen controle hebt of die informatie wel klopt.

Wat mij betreft draagt deze onveiligheid op internet (samen met de onbetrouwbare overheid hierin) bij aan het algemene gevoel van ontheemding waar Thierry Baudet en Geert Mak over praten in hun artikel in de Trouw.

De echte oplossingen moeten van de politici komen, dat gebeurt ook voor een deel (zie dit artikel van Neelie Smit Kroes), maar je kan ook nog veel zelf doen.

Een relatief nieuwe ontwikkeling als reactie op de privacydebatten is het verder decentraliseren van internet. Een centrale site als google of facebook kan enorme hoeveelheden informatie over alle bezoekers opslaan en biedt een gouden kans voor overheden en spionnen om die informatie ook te gebruiken. Wanneer internetgebruikers veel meer onderling de informatie beheren en niet meer gebruik maken van een centrale server is aftappen een stuk lastiger, zeker als dit met encryptietechnieken gepaard gaat.

RetroShare

Retroshare is het best te vergelijken met een Sociaal Netwerk, maar dan volledig gedecentraliseerd en volledig versleuteld. De technieken zijn state-of-the-art, maar de interface laat te wensen over. Veel mensen vinden het lastig te gebruiken. Met RetroShare kun je oa chatten, berichten sturen, forums bekijken en aanmaken, bellen, documenten en files delen. Dat kan in principe alleen met je RetroShare vrienden. Alles wat je deelt is volledig versleuteld en kan alleen gezien worden door de geadresseerde. Behalve als je pc zelf is gehacked is RetroShare een tot nog toe onkraakbare manier van communiceren. RetroShare is er voor Windows, Mac en Linux. Ik gebruik het veel. Vrienden voeg je toe door elkaars publieke sleutel toe te voegen. Als je het eens wil proberen, vraag gerust de mijne.

Bitcoin

Er is al zoveel gepraat over Bitcoin dat ik het hier kort hou. Bitcoin is ook een gedecentraliseerd systeem voor veilige en betrouwbare communicatie, in dit geval betalingen. Banken en overheden zijn nog in dubio over hoe Bitcoin gezien kan worden: een product of een betaalmiddel, legaal of illegaal. Ik ben in gesprek met mijn fiscalist en accountant over hoe het beste met Bitcoin omgegaan kan worden in een profesioneel zakelijke setting. De resultaten daarvan zal ik melden.

Tribler

Tribler is een systeem waarmee je bestanden deelt, ook buiten je "vrienden" om. Het is enigzins vergelijkbaar met een torrent site, alleen de informatie die op torrent sites centraal staat, wordt door Tribler decentraal opgeslagen. Elk apparaat met Tribler bevat een deel van deze informatie. Als je een bestand zoekt wordt zowel in je eigen informatie gezocht als in de andere triblers die het kan vinden. Tribler bevat een eigen videospeler.

OwnCloud

OwnCloud is een beetje anders dan de anderen in deze lijst. Er is wel een server nodig om het te laten werken, alleen dat kan wel je eigen server zijn. Het is te vergelijken met een eigen DropBox variant. Er zijn veel mogelijkheden om je documenten te delen tussen pc's, tablets, mobieltjes en tussen verschillende mensen. Het werkt op vrijwel elk apparaat. Naast het delen van documenten kun je ook samen online aan documenten werken, waarbij je ziet wat de ander heeft gewijzigd. Een simpele/elegante versie van een google docs document. OwnCloud houdt beperkt een aantal versies bij van elk document, dus bij een verkeerde overschrijving of verwijdering kun je een oudere versie bekijken en terughalen. OwnCloud biedt de mogelijkheden tot server-side encryptie.