Er is al veel over geschreven.
Veilig internetten is belangrijk. Het gaat er niet over of je wat te verbergen hebt, het gaat erover dat je zelf controle hoort te hebben over je communicatie.
Als een overheid mij ergens van verdenkt en netjes op de deur klopt met een huiszoekingsbevel krijgen ze al mijn wachtwoorden. Tot die tijd wil ik graag zelf controle.
Gelukkig is het makkelijk om een groot deel van de controle terug te krijgen.
Het toverwoord is encryptie. Ook Snowden zegt dat dat behoorlijk veilig is: http://vr-zone.com/articles/nsa-whistleblower-snowden-says-encryption-wo...
Er zijn een aantal simpele tools om een groot deel van je internetcommnunicatie te beveiligen.
Voor internetten, kies de Tor-Browser Bundle. Tor is een encryptie-mechanisme die ook gebruikt wordt door ambassades, journalisten in oorlogsgebieden en anderen die graag veilig willen internetten. Tor maakt het heel lastig om te achterhalen vanaf welke computer een aanvraag is gedaan. Een nadeel van tor is dat het het internetten langzamer maakt. De snelheid is de afgelopen jaren enorm verbeterd, maar je merkt het nog wel. Het is niet compleet veilig. Cookies van bijvoorbeeld facebook kunnen je nog verraden. (lees hier meer).
Voor emailen, gebruik PGP. Ik gebruik zelf enigmail. PGP encrypte emails zijn niet te lezen door derden. Wat wel te achterhalen is is wie een email stuurt naar wie.
Voor chatten gebruik een XMPP adres en een programma dat OTR ondersteund. Ik gebruik zelf pidgin. Pidgin is beschikbaar voor vrijwel alle systemen. Ook facebook en Google Chat maken gebruik van XMPP. Via pidgin kun je zelfs versleutelde berichten sturen via Facebook Chat. Facebook weet dan uiteraard wel wanneer je chat met wie, maar niet wat. Een gratis XMPP chat adres is aan te maken op http://www.jabber.org. Een extra stap in veilig chatten is chatten via TOR. Ook hiervoor is in principe een TOR bundel aanwezig (ook al is die nu tijdelijk gedeactiveerd).
Ook internetten zonder TOR kan veiliger.
Gebruik DuckDuckGo om te zoeken (ipv google). DuckDuckGo slaat geen informatie op van de bezoeker. Een alternatief is http://startpage.com. Dat is een anonieme laag over google heen.
Gebruik NoScript om zelf te bepalen vanaf welk domein javascript uitgevoerd mag worden.
Gebruik OpenStreetMap in plaats van Google Maps (helaas nog geen routebeschrijving.
Dit alles bij elkaar geeft geen 100% veiligheid. Als overheden echt willen en in staat zijn je computer te hacken en spyware achter te laten kunnen ze nog alles zien wat je doet. Maar het geeft je in ieder geval weer een begin van controle over je eigen privacy.
Ben je het hier mee eens of oneens? Is het zinnig, overdreven of nog veeel te weinig. Laat het me hieronder weten of via @hansidink.